خلاصه خدمات علمي ابولقاسم قلمسیاه  استاد   90 ساله علوم هسته‌اي و فيزيك از زبان فرزندش علی

یزدفردا : علي فرزند استاد ابوالقاسم قلمسياه خلاصه‌اي از خدمات علمي مرحوم استاد در طول 90 سال عمر با بركت علمي ايشان را بيان كرد.

علي قلمسياه  درخصوص درگذشت مرحوم ابوالقاسم قلمسياه گفت: ايشان متولد دوم اسفند 1299 كرمان بود كه جزء نخستين دانشجويان فيزيك و شيمي از دبيرستان‌هاي كشور فارغ‌التحصيل شد و پس از اخذ ليسانس به دليل رتبه نخست عازم فرانسه شده و از دانشگاه سوربن فرانسه دكتراي فيزيك رشته گاز‌كروماتوگرافي با درجه عالي A دريافت كرد.

وي افزود: مرحوم ابوالقاسم قلمسياه جزء 5 دانشجوي نمونه و از شاگردان مخصوص مرحوم پرفسور حسابي بود كه در فرانسه در رشته پيشرفته گازكرماتوگرافي يعني بررسي اثرات راديواكتيو در عناصر ذرات موجود در درون گازهاي طبيعي به اخذ درجه دكترا نائل آمد كه هنوز اين روش مهم در زمينه اثرات راديواكتيو به شمار مي‌رود.

وي گفت: آن مرحوم بعد از درگذشت پدرش به ايران برگشت و ابتدا قرار بود عازم سربازي شود، اما به دليل شاگرد ممتاز بودن به استان يزد رفته و در دوره تدريس فيزيك در يزد مشاركت داشت و بعد از 7 سال براي ادامه تحصيل به پاريس برمي‌گردد و به درجه دكترا با گذراندن تز رتبه A موفق مي‌شود.

علي قلمسياه افزود: مرحوم پدر مبتكر دستگاه گازكروماتوگرافي بود كه 46 دانشجوي برتر از كشورهاي اروپا بر روي آن دستگاه كار مي‌كردند و هر چه دانشگاه سوربن اصرار مي‌كند كه در آنجا بماند و تدريس نمايد، اما آن مرحوم معتقد بود چون با هزينه مردم ايران درس خواندم، بنابراين به كشور مديون است و بايد به كشور برگردم كه پس از مراجعت در دانشگاه تهران به كارگرفته مي‌شود و در مجموع پس از 44 سال تدريس در دانشگاه تهران و عضويت هيئت علمي در سال 1378 به درخواست خانواده بازنشت مي‌شود و بلافاصله از سوي سازمان انرژي اتمي دعوت به كار شد كه اين هم كاري تا پايان عمر 90 ساله‌اش ادامه داشت.

وي افزود: استاد دكتر قلمسياه از بنيانگذاران مركز تحقيقات مطالعات دانشگاه در فيزيك هسته‌اي اميرآباد تهران بود مدت‌ها رئيس گروه فيزيك دانشگاه تهران در پس از پيروزي انقلاب بود و نيز مؤلف كتاب‌هاي درسي آموزش فيزيك براي دبيرستان‌ها بود كه طراحي كتاب فيزيك دبيرستان حاصل دو هزار صفحه مطالعه و تحقيق بوده تا شرايط آموزش فيزيك را از سمت حفظ به سمت مطالعه عميق‌تر سوق دهد.

فرزند استاد قلمسياه گفت: كتاب‌هاي تدوين شده فيزيك مرحوم پدرم به مدت 25 سال در دبيرستان‌هاي كشور تدريس شد و در واقع اكثر دانش‌آموزان و دانشجويان رشته رياضي و فيزيك با آن مرحوم آشنا بودند و هنوز اين كتاب‌ها به عنوان مرجع دبيران فيزيك شمرده مي‌شود و هر سال در سمينار دبيران فيزيك كشور مورد بررسي قرار مي‌گيرد و در زمان حيات از پدرم در اين سمينارهاي علمي دعوت مي‌شد.

علي قلمسياه افزود: استاد ابوالقاسم قلمسياه در فرهنگستان ادب فارسي دعوت شد، تا در لغات علوم فيزيك معادل‌سازي فارس انجام دهد، همچنين در تدوين فرهنگ دانشوران به عنوان بزرگترين كتاب مرجع با همكاري مرحوم احمد بيرشك به ترجمه آثار مي‌پرداخت.

وي در مورد آثار كتابي استاد ابوالقاسم قلمسياه گفت: علاوه بر كتاب‌هاي درسي فيزيك براي دبيرستان، كتاب راكتور هسته‌اي چرنوبيل و كتاب راكتور چگونه كار مي‌كند و دهها مقاله علمي و دهها پايان‌نامه فوق‌ليسانس و دكترا با نظر وي منتشر شده است.

همچنين در فصلنامه علوم و فنون مركز هسته‌اي ايران به عنوان ويراستار علمي مشغول كار بود كه تا آخرين روز زندگي در اين شغل كار مي‌كرد.

وي افزود: مرحوم دكتر قلمسياه سراپا شور خدمت به كشور داشت، شخصيت فوق‌العاده، محبوب و متواضع و مورد توجه دانشجويان و مردم عادي بود به رياضيات و ادبيات علاوه بر فيزيك علاقه و تسلط خوبي داشت و حافظ بخش عمده‌اي از قرآن مجيد بود، گرچه هيچ‌وقت راضي نبود در زمان حيات اين مسائل بيان شود.

وي گفت: از آن مرحوم 4 فرزند پسر به يادگار ماندند كه يك نفر فوت كرده و بقيه در قيد حيات هستند كه بنده به عنوان دبيركل كنفدراسيون قايقراني آسيا و مدرس هنر در دانشگاه مشغول هستم و برادر كوچكترم دامپزشك شناخته شده است.

فارس

یزدفردا

  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا